1 Mart 2014

Klasik Beşiktaş

Siyah beyazlıların 23. Hafta’daki rakibi Antalyaspordu ve maç olması gerektiği gibi beraberlikle sonuçlandı. Geçen hafta aldığı darbeler sonucu sakatlanan Gökhan Töre’nin yokluğu ve Oğuzhan’ın tam anlamıyla hazır olmaması sonucu, Beşiktaş alışılmış kadrosundan farklı bir şekilde sahaya çıktı. En çok dikkat çeken ise Bilic’in orta saha tercihi oldu. Bilic maç sonrası söylediği gibi 60 dakika Jones’tan yararlanmak, ardından hazır olmayan Oğuzhan ile maçı koparmak üzerine plan yapmıştı. Bu ofansif olarak yeteneksiz kadro ilk 45 dakikada oldukça kötü bir performans sergiledi ve ilk devre golsüz tamamlandı.

Oyunun ikinci devresine değişiklik yapmayarak stratejisine sadık kalan Bilic, sabırlı olmayı tercih etti. Diarra’nın ilk maçta savunmayı zorlaması anlaşılan teknik ekibi oldukça etkilemiş. Bu yüzden zaman zaman Motta dışında geri dörtlü ofansif anlamda nerdeyse hiç risk almadı ve ileriye destek veremedi.
Daha sonradan oyuna giren Oğuzhan zaman zaman takımı hareketlendirse de, hazır olmamasından ötürü bu etkisi kısa sürdü. Sahadaki diğer isimlerin yorulmalarının da bunda etkisi oldu. Kara kartal ofansif anlamda bir elin parmağını geçmeyecek şansları da değerlendiremeyince maç berabere bitti. Kısaca Beşiktaş’ın maçı kaybetme korkusu, kazanma isteğinden daha ağır bastı.

Teknik ekibe tavsiyem bu maçı kaydedip saklasması ve sezon bittiği an tekrar tekrar izlemesidir. Beşiktaş’ın son 10 yılda neden sürdürülebilir başarı yakalayamadığının sırrı bu maçta gizli. Her gelen teknik adamın uyguladığı bazı tercihler var. Mesela bunlardan bazıları savunma dörtlüsünü gol yememek için nerdeyse çakılı oynatmak, ortasahada topu ileri taşımak ve oyuna yön vermekte zorlanan isimleri bir arada sahaya sürmek, savunmaya sınırlı da olsa destek veriyor diye Holosko’yu sağ açık oynatmak gibi. Bu tercihler farklı hocalar tarafından defalarca uygulandı ve  sonucunda hepsi başarısız oldular. Süper lig’in yapısı böyle bir oyun anlayışına uygun değil. Özellikle şampiyonluğa oynayan takımlar için hiç değil. Bilic geldiğinden beri ilk defa böyle bir tercihte bulundu ve umarım bu son olur. Bugün böyle bir tercihe kadrodaki eksiklikler sebep olsa da, Bilic başka çözümler bulacak kadar güçlü bir ekibe ve zekaya sahip.

Beşiktaş'ın gelecek sezonunki kadro planlamasını ilk 11'i üzerinden yapması gerekiyor. İmkanları doğrultusunda 11'de forma giyenlerden daha iyisini getirmez ve sezonun bugünlerini düşünmez ise, gelecek sezonda da zaman zaman böyle kritik ve ucuz puan kayıpları yaşamaya devam edecektir. Bunu başarmanın öncelikli yolu da istikrardan geçiyor.