30 Ocak 2014

Jermaine Jones (32)

Beşiktaş futbol pazarının getirdiği ortam doğrultusunda çok iyi bir transfer gerçekleştirdi. Öncelikle bu transferde emeği geçen yöneticilerimiz, teknik kadromuz ve çalışanlarımıza teşekkür ederim. Beşiktaş kendinde eksik olanı Jones ile kısmen tamamlamış oldu.

Jermaine Jones'un kariyerini neler yaptığını uzun uzun paylaşmanın mantığı olduğunu düşünmüyorum. Oyuncu sonuçta özellikle Şampiyonlar ligi ve Bundesliga'yı yakından takip eden herkesin yakından bildiği uluslararası üst düzey bir defansif ortasaha. Kariyerinde 160'dan fazla Bundesliga, 25'den fazla Şampiyonlar ligi maçı oynamış bir adam. Daha fazla detay arayan internetten bu bilgilere rahatlıkla ulaşır.


Jones yani klişe tabirle Bad boy aynı Kevin Prince Boateng (Berlin) gibi Frankurt'un kenar mahallelerinde büyümüş ve buralara savaşarak gelmiş bir isim. Kısaca hayatla çok ufak yaşlarından itibaren mücadele etmiş bir isim. Asi ve düşündüğünü söylemekten çekinmeyen bir yapısı vardır. Sol kolundaki başkasından tanıdık dövmesi de (Only God Can Judge Me) bu isyankar ruh halini en güzel temsil eden sembollerden sadece birisi. Gerçi evlendikten sonra biraz duruldu ve problem çocuk olmaktan çıktı ama büyüklerimizin dediği gibi can çıkıyor, huy çıkmıyor.


Bu karakteri onun futbol tarzına da işlemiş durumdadır. Sahada basmadık yer bırakmaz, takımını ezdirmez. Beşiktaş'a özellikle bu yönüyle ciddi katkı verecektir. Beşiktaş takımı çoğunlukla genç ve uysal oyunculardan oluşuyor. Buna örnek verebileceğim isimler mesela Oğuzhandır, Gökhandır, Olcaydır, Mustafadır, Kerimdir vs. Bu ister istemez takımın sahada dominant olmasını da engelleyen bir durum. Örnek vermek gerekirse son oynanan Trabzonspor maçında Zokora Oğuzhan'a oldukça sert bir faul yaptı ve takıma orada bir mesaj verdi. Beşiktaş bu sezon bu tip davranışlara bir direnç ortaya koyamıyordu. Jones bu açığı kapatacak bir isimdir. Sertliği oyun kuralları doğrultusundadır. Bunu özellikle belirtmek isterim. Kimse bir Hürriyet ya da Bruno Alves tarzı kasaplık beklemesin. Bundesliga gibi kolay kart gösterilen bir ligde 165 maçta sadece 5 kırmızı görmüştür ve bunlardan sadece bir tanesi doğrudan kırmızıdır. Kısaca aklıyla bu işi yapan oyunculardandır. Durması gerektiği yeri bilir.


Jermaine Jones bunun dışında tempo olarakta Beşiktaş'a katkı sağlayacaktır. Malum Beşiktaş ligin açık ara en çok koşan takımlarından ama kırılganlığı bu özelliğini kimi zaman işlevsiz bırakıyor. Jones'un son dönem Bundesliga'daki koşu mesafeleri, kadrodaki oyuncuların çok önünde. Bunun dışında ikili mücadeledeki başarıları ve ileri doğru çıkışları onun takıma ekstra katkıları olacaktır.  Her maç en azından kaleyi yoklayacaktır.

Jones ile ilgili olumsuz olarak söyleyebileceğim tek şey menisküs problemi olabilir. Bu sezon bir ara ameliyat olmaya karar vermiş ama daha sonradan kadrodaki yerini kaybetmemek adına ertelemişti. Bu sezon sonuna kadar Dünya Kupası sebebiyle ameliyat vb. bir tercihte bulunmayacağına kesin gözüyle bakıyorum. ABD milli takım hocası Jürgen Klinsmann da onu ne kadar önemsediğini her zaman söylüyor zaten. Brezilya'da olmak isteyecektir ve kendini hazırlaması için ilk aşamada önünde 17 adet mühim maç var.

*Jermaine Jones Almanya'da görevli Amerikali bir asker ile Alman bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla kısa süre Almanya için oynasa da bugün Birleşik Devletlerin formasını terletmektedir.


Jermaine Jones'un oynadığı son maç olan Nürnberg maçı istatistikleri:

Tarih: 21.12.2013
Süre: 90 dakika
Koşu Mesafesi: 11.82km
Sprint Atma: 24
Etkili Koşu: 65
Şut: 3
Başarılı İkili Mücadele: 20
İsabetli Pas: 31
İsabetsiz Pas: 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder