8 Temmuz 2012

Şenol Birol Gol

Son günlerde yazılı ve görsel basında sıkca Beşiktaş'ın oyuncularının rakip takımlara yollandığını okuyoruz ya da izliyoruz. Fotoşoplanan oyuncuların üzerinde rakip takım formaları, ilginç manşetler derken, Egemen Korkmaz'ın Fenerbahçe transferi bana çok eski bir transfer hikayesini hatırlattı. Birol ile Şenol'un hikayesini!

Birol Pekel zamanında Beylerbeyi Spor Kulübünde basketbol oynarken, tesadüf eseri Baba Hakkı'nın dikkatini çeker ve kendisini Beşiktaş futbol takımına davet eder. Birol 1959/60 sezonundan itibaren Beşiktaş'ın sol tarafına hayat verir. 1962/63 sezonu sonuna kadar 131 maçta forma giyer ve 26 gol ile Beşiktaş'ın Şenol Birolla beraber en önemli isimlerinden biri olur.

Şenol Birol ise Sarıyer forması giyerken ülkenin en çok konuşulan genç forvetlerinden biridir. Üç büyüklerin içinden Baba Hakkı'nın Beşiktaş'ı transferi başarı ile tamamlar ve Şenol da Birol gibi 1959/60 sezonundan itibaren Beşiktaş için ter döker. Şenol ile Birol mükemmel bir ikili olurlar, hatta 1962/63 sezonunda Şenol 41 maçta attığı 34 golle Beşiktaş tarihinin bir sezonda en çok gol atan futbolcusu olur ve bu rekoru hala elinde tutmaktadır.

O dönemin efsane tezahüratı ise Şenol Birol Gol'dür. Bu ikili ülkenin en gözde iki futbolcularındandır ve başta Fenerbahçe ve Galatasaray olmak üzere her takımın ilgisini çekerler. O dönemin transfer olayları farklıdır. Oyuncular başkaları kapmasın diye '' kaçırılır '', herkesten uzak yerlerde saklanır ve zamanı geldiğinde doğrudan notere imzaya götürülürler. Şenol ile Birol'ün hikayesi de böyle olur. Ekonomik anlamda zorluk çeken Beşiktaş'ın bu iki oyuncusuna Fenerbahçe talip olur. Fenerbahçe o dönemin parası ile 100.000TL gibi rekor bir ücret teklif eder bu iki oyuncuya. Bu para Beşiktaş'tan aldıklarından çok fazladır! Zaten Beşiktaş'ın da bu paraları ödeyecek bütçesi yoktur. Oyuncular gitti gidecek derken, dönemin Amigosu Kafa Sebahattin ( Çayıroğlu ) , bu ikilinin kaldıkları evi bulur ve yanlarına gider. Oyunculara kalmaları için çok dil döker ama ikna edemez. Sonuç olarak Şenol Birol Gol tezahüratları ile efsaneleşen bu ikili Fenerbahçe forması giyerler.

Taraftar üzgündür, sonuçta uğruna tezahüratlar yaptıkları en önemli iki oyuncusunu kaybetmiştir. Baba Hakkı, bu iki oyuncu hakkındaki şu cümlesi ile olaya nokta koyar;

'' Şenollar Birollar gider, Yusuflar, Sanlılar gelir  ''

Dediği gibi de olmuştur. Şenol ve Birol Fenerbahçe'de başarı ile forma giyerler ve şampiyonluklar yaşarlar, iyice ünlenirler filmlerde boy gösterirler. Hatta Fenerbahçedeki ilk sezonlarında Şenol'un son dakika golü ile Beşiktaş'ı yenmeyi başarırlar ve o sezon Beşiktaş'ın 1 puan önünde ligi birinci bile bitirirler.


Sanlı Sarıalioğlu ( Sanlı Kaptan ) ve Yusuf Tunaoğlu ise isimlerini Beşiktaş tarihine yazarlar. 1965/66 ve 1966/67 sezonunda yaşanan şampiyonlukların en önemli isimleri olurlar. Yusuf'u çıplak gözle izlemiş olanların hepsinin ortak görüşü, Beşiktaş'ın gelmiş geçmiş en yetenekli futbolcusu olduğudur.



Bugün tarihin tozlu sayfalarında rekorlar kırmış dahi olsa golcü Şenol ve müthiş solak Birol'u hatırlayanlar azdır ama Sanlı Kaptan ve Yusuf' her daim Beşiktaşlı'nın gururu olmuştur.

Bu arada biri Egemen mi dedi? Egemenler gider, Ersanlar gelir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder