17 Temmuz 2012

Beşiktaş 4-2 Klagenfurt



Kamp sürecinin en heyecan veren dönemlerindendir hazırlık maçları. Yeni isimler sahne alır, genç takımdan oyuncular şans bulur, yeni başlangıç ve hedefler konuşulur. Güzeldir izlemesi. Oyuncular daha bir hırslı oynarlar, yere düşüp canları acısa bile oyundan çıkmamak için doğrulurlar hemen. O açıdan dün oynanan maçı izlemekte bu anlamda keyifliydi.

Sahaya kalede Umut, geri dörtlüde Rıdvan, Berat, Sezer, Erkan, orta sahada ise Oğuzhan, Mehmet, Mertcan Aktaş ve Burak Kaplan ile başladı Beşiktaş. İleri uçta ise geçen sezon A2'de başarılı maçlar çıkarmış Kadir Arı ile Mehmet Akyüz vardı.

Beşiktaş sahaya 4-3-1-2 formasyonunda dizildi ve oyunu yönetme yetkisi Burak Kaplan'a verilmişti. Mertcan, Oğuzhan ve Mehmet ise ona geriden destek verme çabasındaydı. Kara kartallar maça istekli başlasa da geriden stoperlerin topu orta sahadaki oyunculara taşıyamaması zaman zaman takımın bocalamasına sebep oldu. Dolayısı ile bu başta Sezer olmak üzere defans oyuncularının bazı pas hataları yaşamasına sebebiyet verdi. Benzer bir hatayı yine aynı şekilde Rıdvan'dan ve Berat'tan da gördük.

Bunların dışında sol bekte Erkan Kaş'ı görünce şaşırdım. Sağ ve sol önde görmeye alıştığımız ve geçen sezon Rize'de oldukça iyi bir sezon geçirdiğini söyleyebileceğim Erkan'ın sol bek'te işi nedir acaba diye düşünmeden edemedim. Yine de mevkisini çok yadırgamadan elinden geleni yaptı. Arada bazen hamlelerde geç kalmasını da o yüzden anlayışla karşılıyorum. Ben yine de Erkan'ın önde oynamasının daha doğru olacağını düşünüyorum. İkinci devre sol önde yaptığı katkı ve attığı golde buna en güzel örnek oldu.

Oyun kurmakta zorlanınca rakip beklenenden daha çok atak yapar oldu. Bu dönemde Umut'un kendine olan güveni ve saha içindeki performansını cidden takdir ettim ama topu oyuna sokarken hatalı tercihler yapması, ellerini nerdeyse hiç kullanmaması büyük ve önemli bir eksik. Şüphesiz Umut'un maç tecrübesine ihtiyacı olduğunu düşünenlerdenim. O açıdan düzenli forma giyebileceği bir takımda en azından 1 sezon forma giymesi, kendisinin gelişimi için çok önemli olacaktır.

Maçın ilk yarısındaki en büyük sorun orta sahadaki oyuncuların defanstan topu alıp, ileri taşıma konusunda yeterince etkili olamamasıydı. Oyuncuların birbirlerini tanımamasının verdiği en büyük handikaplardan birisi bu oldu. Özellikle Oğuzhan'ın bu kargaşa futbol içinde zorlanmasına rağmen, sabırla takımı topa sahip olmaya zorlamasını çok başarılı buldum. Takımdaki bocalama devam ederken Mertcan Aktaş'ın sağdan bindiren Rıdvan'ın koşu yoluna bıraktığı pasın ardından, Rıdvan rakibini geçip sol ayağı ile şutunu çekti ama kaleci topu tokatlamayı başardı. Sezgisi çok kuvvetli bir oyuncu olan Kadir olması gerektiği yerdeydi ve seken topu tamamlayarak skoru değiştirdi.

Golden sonra Beşiktaş daha rahat bir futbol sergilemeye başladı ve takımın komutanı rolündeki Burak Kaplan çok sevdiği noktaların birinden kazandığı serbest vuruş sonrası skoru 2-0'a getirdi. Bu golün kesinlikle tesadüf olmadığını belirtmekte fayda var. Burak duran toplardaki yeteneğini fırsat bulursa daha fazla sergileyecektir. Özellikle çapraz köşelerden şutları kadar, ortaları da çoğu Beşiktaşlıyı heyecanlandıracaktır. Alt yapılarda oyun kurucu olarak oynamışlığı olsa da, istemsiz bir şekilde sola doğru kaymasını da çok yadırgamamak gerekir. Sonuçta uzun süredir sol ve sağ önde oynuyor kendisi.

Kara kartallar ikinci devreye bazı değişikliklerle başladı. Öncelikle geri dörtlü komple değişti. Solda Emre Özkan, ortada Ersan ve Atınç, sağda da Tanju Kayhan forma giydi. Orta sahada ise Mertcan Demirer ve Furkan Şeker forma şansı buldular. Sol bekte Emre'nin şans bulması ile Erkan Kaş sol öne kaydı ve bildiğimiz mevkisindeki yerini aldı.

Bu devre sahaya 4-4-2'ye yakın bir diziliş ile çıktı Beşiktaş. Oyuncuların  maçın başında bocalamasının bir benzerini de bu devredeki oyuncular yaşadı. Orta alana yakın bir yerde Tanju'nun hatalı pasında hızlı atağa çıkan Klagenfurt, defansı hazırlıksız yakalayınca skoru 2-1'e getirdi. Kısa süre içinde takım toparlandı ve ilk önce Oğuzhan'ın kendi getirdiği topta defans arkasına bıraktığı harika pasla kale yoklandı. Hemen ardından da Tanju'nın sağ taraftan sol ayağı ile kestiği ortada Mehmet Akyüz golle buluştu. Akyüz'ün maç boyunca istekli görüntüsü de Beşiktaş için çok önemli. Geçen sezon kadroda yer alan ama nerdeyse hiç şans tanınmayan Mehmet, bu sezon eline geçecek fırsatı umarım doğru kullanır ve başarılı olur. Mehmet rakip sahada sergilediği baskı ve enerjisi ile uzun maratonda fayda sağlayacaktır.

Maçın temposu tam düşüyor derken Erkan'ın soldan içeri sokulması ve sağ ayağı ile çektiği şutun gol olması maçın en güzel sahnelerinden birisiydi. Kalan sürede kampın gözde isimlerinden biri olduğunu bol bol duyduğumuz, okuduğumuz Ümit'i az da olsa görme şansı bulduk. Son dakikalardaki seri oyuncu değişiklikleri ile takım doğal olarak oyundan düştü ve kısa süre sonrada Klagenfurt'un penaltıdan gelen golü ile maçın skoru belirlenmiş oldu.

Oyuncuları görmek açısından başta da dediğim gibi bu tip maçlar önemlidir. Hafif sakatlıkları dolayısı ile dün göremediğimiz iki isim olan Muhammet ve Hasan'ı da umarım diğer maçlarda izleme şansımız olur. Bir sonraki maçımız olan City maçında ideal 11 oyuncularının çoğunlukta olacağı kadronun neler yapacağını merakla beklemekteyim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder