3 Eylül 2012

Gökhan Süzen (25)


Beşiktaş bugün İBB'den Gökhan Süzen ile anlaştığını borsaya bildirdi. Gökhan uzun süredir Süper lig'de forma giyen, ligin tanınan oyuncularından bir tanesi. Kendisi Galatasaray alt yapısından yetişmiş genç bir futbolcu. Galatasarayda zamanında yeterli görülmeyip bugün Süper ligde forma giyen takım arkadaşlarıyla beraber A takıma yükselemeyince, İBB'nin başına geçen eski hocası Abdullah Avcı kendisini transfer eder.

İlk başlarda ciddi anlamda zorluk çekince, İBB'de 1 sezon oynadıktan sonra Alibeyköyspor'a kiralık yollanır. Ertesi sezon takıma döndüğünde artık daha hazır bir isimdir. Daha çok forma şansı bulur ve takımın demirbaş oyuncularından biri olur. Takımın süper lige uzanan macerasında payı olan bir kaç oyuncudan birisidir.

Süper ligde geride bıraktığı 4 sezonda bir çok maçta forma giydi ve gelişiminin ödülünü milli takıma seçilerek aldı. Kadroda olduğu dönemde forma giyemese de, oyuncunun sol bek mevkisinde milli takımın adaylarından biri olduğu biliniyor.

Gökhan öncelikle sol çizginin hem defansif hem ofansif bölgelerinde oynayabiliyor. Kendisinin de daha önceden belirttiği gibi sol bekte daha iyi oynadığını düşünüyorum. Kendisi sert ve güçlü yapısı ile rakip oyuncular için oldukça caydırıcı bir oyuncu profiline sahiptir. Çoğu zaman gerekli açıyı bulduğunda yolladığı düz ve isabetli şutları oldukça etkilidir. Bu özelliğini aynı zamanda duran toplarda da bir çok kez göstermişliği vardır. Teknik kapasitesi çok iyi olmasa da, mücadelesi ve bu yönü ile oynayacağı takıma direnç katar. Ani çıkışlarda top sürme becerisi oldukça iyi olduğu için, takımın hızlı bir şekilde sonuca gitmesinde de etkili olur. İBB'nin senelerdir en çok ön plana çıkan alan paylaşımındaki başarısında, Gökhan gibi bu yönü kuvvetli oyuncuların varlığı da mühim. Nerede duracağını bilmesi ve hücuma geçişlerde gösterdiği hareketliliği ise başka bir önemli özelliği.



Gökhan'ın İBB'de ilk 11 oyuncusu olmayı zaman zaman başarsa da, bazen yedek kalmasının sebebi nedir açıkcası bilmiyorum ama Beşiktaş'ta formayı kapmak çok daha zor olacaktır. Bu açıdan kendisinin eskiye nazaran daha çok çalışması gerekecek. Bazen oyun içinde gereksiz bir şekilde hakemle tartışmaları da Beşiktaş'ta başını ağrıtabilir. Bu yüzden kendisinin bu davranışlarını kontrol etmesi gerekiyor.

Gökhan'ı Beşiktaş özelinde değerlendirmek gerekirse, en önemli özelliği soldaki defansif yönünün iyi olması olacaktır. Beşiktaş'ın şu an elinde bulunan İsmail Köybaşı ve Uğur Boral daha çok ofansif yönleri ile dikkat çeken isimler ve çoğu zaman defansif anlamda bocaladıkları oluyor. Zaten Uğur'un çok sonradan bek olarak forma giydiğini ve bu işi çok iyi yapamadığını da belirtmek gerek. Bu oyuncular dışında kadroda tutulan bir diğer isim ise Emre Özkan'dı. Emre Beşiktaş alt yapısından yetişmiş, daha sonra kiralık olarak forma giydiği Ordusporda başarılı bir performans sergilemişti ve bu sezon kampa götürülen isimlerden biri olmuştu. Sergilediği performans ile belli bir seviyeye kadar yükseldiğini ispat etse de, Beşiktaş'ta ilk 11'de şans bulması pek mümkün değildi.

Bu açıdan defansif yönü güçlü ve Beşiktaş'ın oynamak istediği tempolu oyuna uyum sağlayacak bir isim aslında forvetteki sorun kadar acil olmasa da önemliydi. Bu açıdan Gökhan Süzen'in transferi oldukça mantıklı bir hamle oldu. Ayrıca Emre Özkan'ın takasta değerlendirilmesi de hem gereksiz şişkinliği önledi, hem de maddi anlamda Gökhan'ın daha ucuza mal edilmesinin yolunu açtı.

Gökhan'ın Beşiktaş'ta rolü büyük olasılıkla sol bek olacaktır. Önde gösterdiği performans, kadrodaki diğer oyuncuların çok gerisinde kalabilir. Zaman zaman 4-3-3'de orta üçlünün solunda da izleyebiliriz kendisini. Bu sayede Aybaba'ya, Uğur'u da bek yerine daha önde değerlendirme şansı doğacaktır.

Kendisi bu yaz evlendi ve bu futbolcuların genelde performansına olumlu yansır. Umarım iyi çalışır ve uzun süre siyah beyazlı formayı giyer ya da kendini daha çok geliştirip hayalini kurduğu Liverpool'da forma giymeyi başarır.

Yaş: 25
Boy: 180cm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder