2 Haziran 2012

Euro 2012 Yıldız Adayları

Burada turnuva öncesi kısaca dikkat edilmesi gereken genç bir kaç oyuncudan bahsetmek istiyorum. Bu bağlamda her takımdan bir yada iki futbolcuya değinmeye çalışacağım.



Öncelikle A Grubundan başlayalım. Bu grupta Polonya,Yunanistan,Rusya ve Çek Cumhuriyeti yer alıyor. Polonya kadrosunda Süper Lig ve Bundesliga'dan tanıdığımız isimler dışında bir başka genç yetenek göze çarpıyor, Rafal Wolfski! Kendisini Borussia Dortmund başta olmak üzere bir çok Bundesliga ekibi takip ediyor. Oyun kurucu olarak forma giyen bu 19 yaşındaki genç yetenek süprizler yapabilir. Grubun diğer ekibi Yunanistan'da ise kadro genelde tercübeli isimlerden oluşsa da yeni Parmalı Sotiris Ninis gibi genç isimlerde var. Bu isimlerden en çok dikkat çekeceklerden bir tanesi Schalke'li Kyriakos Papadopoulos. Güçlü fiziği ve farklı mevkilerde oynayabilme özelliği sayesinde Yunanistan'ın en potansiyelli isimlerinden birisi olacaktır. Rusya'da ise  adres tek ve onun adı Alan Dzagoev. Kadrosu nerdeyse tamamı tecrübeli isimlerden oluşan Rusya'nın Arshavin ile beraber beyni olacak bu genç oyun kurucu. Sözleşmesinin yakın bir zamanda bitiyor olması da onun kendini göstermesi açısından önemli bir şans. Son olarak grubun diğer takımı Çek Cumhuriyeti'nin genç yıldızı Tomas Necid'i de unutmamak lazım. CSKA Moskova'nın pivot santraforu henüz 22 yaşında olsa da, ihtiyaç duyulduğunda sahneye çıkıp iş bitirebilecek bir isim. Aynı şekilde Sparta Prag'dan Vaclav Kadlec'te öyle. Milan Baros'un stiline yakın komple bir forvet.





B grubundaki ekipler ise daha tanıdık bilindik oyunculara sahip önemli ekipler olan Almanya, Hollanda, Portekiz ve Danimarka'dan oluşuyor. Almanya'yı aslında ayrıca değerlendirmek gerekir ama bu turnuvada bilinen kadronun dışında Götze,Reus,Schürrle gibi isimler kesinlikle en az diğerleri kadar yetenekli olduklarını göstereceklerdir. Reus'un Messivari driblinglerini, Götze'nin öldürücü paslarını ve Schürrle'nin mesafe tanımayan şutlarını kesinlikle göreceğimizi düşünüyorum. Aynı şekilde Portekiz'de de nerdeyse kadronun tamamı çok önemli isimlerden oluşuyor. Daha önce de, burda çokca değindik Portekiz'e. Bu kadroda göze çarpacak genç ismim bellidir, Nelson Oliveira! Postiga ve Almeida'nın aksine çok daha özellikli bir oyuncu, sadece oynama fırsatını bekleyecek.Hollanda'nın Van Persie ve Huntelaar dışında bir gol silahi daha var. Bu isim Twente'den Luuk de Jong. Bu sene hepsi oynadıkları liglerin en önemli gol silahları oldu bu üç isim. De Jong'a forma sırası gelir mi bilmem ama Hollanda'nın gol yollarında bir sorun yaşamayacağı gerçek. Benim oynama şansını daha yüksek gördüğüm isim ise Luciano Narsingh. Kendisi 2012 model Hollandasının 4-2-3-1'inin sağ veya sol önünde rahatlıkla oynayabilecek potansiyele sahip. Robben'den formayı kapmak belki zor ama Kuyt'tan o kadar da zor değil. Danimarka'nın potansiyelli ismi ise Ajax'ta forma giyen Christian Eriksen. Kendisi bir oyun kurucu olarak, bu sezon takımına çok ciddi katkılar sağladı. 20 yaşındaki bu çocuğun sıçrama yapabileceği bir turnuva olarak görüyorum. Bir de genç olmasa da Fabian Ernst'in bir kopyası olduğunu düşündüğüm Niki Zimling var, her takıma lazım böylesi.




C grubunda İspanya ve İtalya gibi dev ekiplerin dışında Avrupa'nın her köşesinde futbolcuları bulunan Hırvatistan ve Trapattoni'nin İrlandası var. İspanyol oyuncuların nerdeyse tamamı Real Madrid-Barcelona denkleminden gelmesi sebebi ile bahsetmeye gerek duymuyorum. Benzer bir örnek İtalya içinde geçerli. Buffon iyi kalecidir, Di Natale boş kaldığında affetmez dersem saçmalamış olurum. Onun için bu grupta bahsedilecek ekip kesinlikle Hırvatistandır. Yıldız isimlerden eğer olur da fırsat bulursa Ivo İlicevic, orta sahanın solunda çok şaşırtıcı bir performans sergileyebilir. Aynı şekilde Dortmund'dan tanıdığımız Perisic'te bu sezon gösterdiğine yakın bir performans sergilerse, isminden çok söz ettirebilir. İrlanda da aynı grubun büyük ekipleri gibi tecrübeli isimlerle turnuvaya katılmayı tercih edenlerden olmuş. Gerçi oyuncu havuzu oldukça dar bir ülke olması sebebi ile bunu anlayışla karşılayabiliyorum. Bu takımın genç yıldızı Manchester'dan tanıdığımız, daha sonra Everton'da forma giyen Darron Gibson. 


Son gruptaki takımlardan öncelikle ev sahibi Ukrayna ile başlamak gerek. Ukrayna'da dikkat çekecek ve büyük ihtimalle büyük bir takıma transfer olacağını düşündüğüm isim Evgen Konoplyanka. FC Dnipro'da forma giyen bu genç yetenek Ukrayna'nın en önemli silahlarından biri olacak. Sol çizgide oynayan Konoplyanka, ayağına hakim, hızlı ve akıllı bir oyuncu. Bu takımın genç olmayan ama benim oyun anlayışını ve mücadelesini çok beğendiğim bir diğer isimse Oleg Gusev. Kendisini Beşiktaş - Dinamo Kiev maçlarından da hatırlayanlar olacaktır. Sağ koridoru bu denli efektif kullanan oyuncu çok nadirdir. İsveç'te ise küme düşen Blackburn Rovers'ta forma giyen Olsson kardeşlerden Martin Olsson'u sol bekte dikkatle izlemekte fayda var. Kimi zaman hatalar yapsa da, Roberto Carlos modeli bir sol bek. Fransa ve İngitere'de ise oyuncuların nerdeyse tamamı bilindik ve ünlü isimler. Bu açıdan bir değerlendirme yapmaya gerek yok diye düşünsem de bu sezon Manchester United'da harika bir performans sergileyen Wellbeck İngiltere adına önemli bir silah olacaktır. Fransada da FC Sochaux'dan Marvin Martin fırsat bulursa kendini ligde olduğu gibi turnuvada da gösterecektir. Arsene Wenger'de yakından takip ediyormuş kendisini.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder