12 Mayıs 2012

Düello'da İkinci Devre!


Daha önce düello'da ilk devre şeklinde Dortmund-Bayern lig maçına değinmiştim. O maçı kazanan Dortmund şampiyon oldu ve yarın yine Bayern ile federasyon (DFB) kupası için karşı karşıya gelecek. Bu sefer durum biraz daha farklı. O maçın ardından Bayern şampiyonlar liginde Real Madrid'i eledi ve haftaya evinde Chelsea ile final maçına çıkacak.


Bayern için şampiyonlar liginde finale kalmak mental anlamda gerçekten ciddi katkı sağladı. Dortmund hezimetinden sonra ciddi anlamda yıkım yaşamışlardı. 2 Senedir çok çektiler Dortmund ve Klopp'tan! Real´i eleyerek finale kalmak Bayern`in motivasyonunu ciddi anlamda güçlendirdi ve bunu Bremen, Stuttgart, Köln maçlarında sahaya yansıttı.  



Bu durumun zararıda olmuyor değil. Sonuçta şampiyonlar ligi finali çok önemli ve bir futbolcuya hayatında sıkca nasip olacak bir durum değil. Heynckes'de durumu buna göre yorumluyor ve diyor ki ''Oyuncuların kafasından tabiki final maçını çıkarmak mümkün değil ama iki önemli hedefimiz var ve oyuncular bunun bilincinde''. Burada oyuncuların yaptığı açıklamalara da kulak vermek gerekir. Mesela Robben eğer bana şampiyonlar ligi kupasını vereceklerini garantileyeceklerse, bu kupadan vazgeçmeye hazırım diyor. Haklı mı? Belki evet. Diğer futbolculardan buna karşı gelen açıklamalar yapılsa da kafalarının bir köşesinde bu gerçek var olacak. Bu sahaya pozitif bir şekilde de yansıyabilir. Neuer'in dediği gibi motivasyon ve olumlu havayı korumak adına bu maçtan zaferle çıkmak önemli olacaktır.

Dortmund cephesinde ise 2 senedir şampiyon olmanın ve Bayern karşısında kazanılan zaferlerin öz güveni var. Son maçlarda o istekli oyunlarından zerre farklılık göstermediler. Mevcut ortamda daha rahat olan cephe olsalar da, maçı kazanmak uğruna sonuna kadar mücadele edeceklerdir. Berlin'e gelirken yanlarında şampiyonluk kupalarını getirmeleri ve medyadaki duruşları tanıdığımız Dortmund'dan biraz farklı. Sebebi özgüven midir yoksa  büyüklük gösterisi midir bilmiyorum ama Bayern'i inanılmaz hırslandırdıkları kesin.


Klopp ve oyuncular devamlı heyecanlarını yitirmediklerini, aksine bu kupayı da çok istediklerini dile getiriyorlar ama Dortmund'un yarın olası bir yenilgide her hangi bir hasar almayacağı açık ve net. Klopp devamlı oyundan maksimum derecede keyif almaktan bahsediyor. Haklı olabilir ama unuttuğu bir gerçek var. Final maçlarında sadece istek ve dinamizm yetmeyebilir. Ciddi anlamda deneyim ve baskıyı kaldırabilmek gerekecek. Sonuçta bir seferlik 90 dakikada ufacık bir hata sonucu belirliyebiliyor. Bu açıdan bakıldığında defalarca finallerde forma giymiş futbolcuları ile Bayern daha avantajlı bir durumda.


Son maçlarda Bayern hep domine eden taraf olmak istedi ama oyunun hakimi daha çok koşan ve mücadele eden taraf Dortmund oldu. Bu finalde de yine aynı oyun kurgusunda Bayern'in ciddi anlamda sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. Eğer Bayern, Real maçındaki gibi klasik 4-3-3 formasyonuna dönerse ve rakibine boş alan bırakmazsa kazanabilir. Dortmund cephesi için önemli olan ise istek ve arzuları olacak. Eğer o direnci sahaya yansıtırlarsa harika bir maç olacaktır.





2 yorum:

  1. Bende Bayern'in kazanacağını düşünüyorum..Hafta içindeki maç motivasyonlarını etkilese de bu maçı mutlaka kazanmak isteyecekler..Bayern'in hegemonyasına son veren Dortmund'un,Bayern'in intikam ateşine karşı çıkamayacağını düşünüyorum..

    Kalbim Dortmund,mantığım Bayern diyor..

    YanıtlaSil
  2. Dortmund iyi oynamasada az ve öz pozisyonlarla kazanmayi bildi. Bayern´in israrla Dortmund´a karsi oyunu dikte etme ve ona göre oynama felsefesinden vazgecmesi sart kazanmasi icin. Dortmund siradan bir takim degil, gerektiginde rakibin oynayip sizin beklemeniz gereken maclar olacaktir kim olursaniz olun.
    Tamam Dortmund bir Real degil ama Bayern hala daha büyügüm, oyunun kaderini ben cizmeliyim düsüncesinde. Isleri bu kafayla cok zor.

    YanıtlaSil