15 Mayıs 2012

Euro 2012 Portekiz Kadrosu




Portekiz’in teknik direktörü Paulo Bento, geçtiğimiz günlerde Euro2012 kadrosunu açıkladı. Kadro’da özellikle orta saha tercihi dışında ciddi bir süpriz yok. Öncelikle kadroyu paylaşayım:

Kale
Rui Patrício (Sporting), Beto (Cluj), Eduardo (Benfica)

Defans
Bruno Alves (Zenit), Fábio Coentrão (Real Madrid), João Pereira (Sporting), Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencia), Rolando (FC Porto), Miguel Lopes (Sc Braga)

Ortasaha
Carlos Martins (Granada), Joao Moutinho (Porto), Custodio(Braga), Miguel Veloso(Genova), Raul Meirelese (Chelsea), Ruben Micael (Zaragoza)


Ofans
Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Helder Postiga (Zaragoza), Nani (Manchester United), Nelson Oliveira (Benfica), Ricardo Quaresma (Beşiktaş), Hugo Almeida (Beşiktaş), Varela (FC Porto)

Kale’de malesef Vitor Baia’dan beri üst düzey bir kaleci gelmemiş olsa da Rui Patricio ve Eduardo ile doğru tercihler yapılmış. R.Patricio’nun Sporting ile bu sezon hem ligde hemde Avrupa’da gösterdiği performansı karşılığını bulmuş.

Defans’a göz gezdirdiğimizde ise Real Madrid’de bu sene fazla forma giyemeyen Ricardo Carvalho’nun yokluğu göze çarpıyor. Kadroda Bruno Alves, Pepe, Ricardo Costa, Rolando gibi futbolcuların olması sebebi ile makul karşılanabilir. Zaten bu oyunculardan Pepe ve Bruno Alves ilk 11’in uzun süredir değişilmezi oldular. Hem hava toplarındaki hakimiyetleri hemde sertlikleri ile teknik seviyesi yüksek olan Portekiz’in denge unsuru oluyorlar. 
Chelsea’den Bosingwa’yı almaması ve onun yerine Braga’dan Miguel Lopes’i tercih etmesi ise tamamen Bento ve Bosingwa’nın aralarında yaşadıkları sorundan kaynaklanıyor. Lopes’in aynı zamanda solda da oynayabiliyor olması şartlar göze alındığında iyi bir tercih diyebiliriz.



Orta alan’da ise ciddi bir hayal kırıklığı yaşadım. Bu sezon Braga’da çok başarılı bir performans sergileyen Hugo Viana’nın olmaması şaşırtıcı. Bento yaptığı açıklamada ‘ Hugo Viana iyi bir sezon geçirdi, o iyi bir futbolcu ama oyun sistemimizde 23 kişilik kadroda yeri yok ’ demiş. Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Kadroya dahil ettiği Martins ve Ruben Micael’in grup maçlarında ofansif anlamda katkı sağlayamadıklarını defalarca görmesine ragmen, sol ayağını bu derece iyi kullanabilen ve oyunu geriden kurma anlamında da ciddi katkı verecek bir isimi almaması büyük bir hatadır. Aynı şekilde Beşiktaş’tan Fernandes’in de olmaması anlaşılır bir durum değil. Beşiktaş’ta olduğu gibi duran toplardaki yeteneğine ihtiyac duyulmayacaktır belki ama oyuna yön verme ve tempo belirleme açısından önemli bir eksik olacaktır.


Israrla bahsettiğim nokta geriden oyunu kurabilmek. Çünkü grup maçlarındaki rakiplerinden Almanya ve Hollanda’nın en önemli ve can alıcı özelliği rakip sahada uyguladıkları baskı. Bu baskıyı kırmak için topu geriden çok iyi kullanan oyuncularınızın olması şart. Bu açıdan bakıldığında kadroda özellikle Viana ve Fernandes’in olmaması büyük dezavantaj. Meireles, Moutinho ve birazcık da Veloso bu işi kısmen yapabilen isimler olsa da 4. bir isim yok malesef. 4-3-3 oynayan bir takımda bu eksiklik kendini hissettirecektir. Custodio gibi kesici bir adamın olmasını yadırgamıyorum, zira bu kadar yetenekli oyuncu içinde bir tane fizik gücü ile birşeyler başarmaya çalışan adama da her daim ihtiyaç vardır. Bento’da benzer fikirlerle savunmuş bu tercihini. Bu eksikliği özellikle grup maçlarında zaman zaman yaşamışlardı. Mesela içerde oynadıkları İzlanda maçında sahaya Martins,Moutinho ve Meireles şeklinde çıkmış, her kontra golle sonuçlanmıştı. Maçı yine de ofansif güçleri sayesinde 5-3 kazansalar da bu kronik sorunlarını yine gözler önüne sermiş oldu. Bu açıdan Custodio defansif özellikleri sebebi ile önemli.  



İleri üçlüde ise her hangi bir süpriz yok. Almeida veya Postiga forvet, Ronaldo ve Nani çizgide, Quaresma ve Varela ise alternatifler. Nelson Oliveira’nın genç yaşta şampiyonaya katılacak olması güzel. Geçen sene U-20 Dünya Kupasında harika bir performans sergilemiş ve turnuvanın en çok dikkat çeken oyuncularından biri olmuştu genç Benficalı. Finalde kaybetselerde gösterdikleri performans ile Portekiz U-20 takımı ciddi anlamda etkileyiciydi. Bugün o takımın en iyi oyuncusuna şans verilmesi de takdir edilmeli.* Portekiz gibi senelerdir golcü sıkıntısı yaşayan bir takım için Nelson Oliveira’nın varlığı önemli. Oyuncu’nun hem kanatlarda hemde en uçta oynayabilmesi ise Portekiz için ciddi bir alternatif olmasını sağlıyor. Postiga ve Almeida’nın aksine daha teknik ve atletik olması kimi maçlarda onu süpriz bir şekilde sahada görmemize sebep olabilir.



Portekiz milli takımı Almanya,Danimarka ve Hollanda ile zorlu bir grupta neler yapar bilmiyorum ama izlenmesi keyif verecek bir ekip olacaklarını söyleyebilirim.

Turnuva’dan önce 26 mayıs’ta Makedonya ve 2 Haziran’da milli takımımızla Lizbon’da karşılaşacaklar.


* 2011 U-20 Dünya Şampiyonası sonunda Nelson Oliveira Adidas Gümüş Top ödülünü kazandı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder