30 Mayıs 2012

Toulon Kupası Türkiye 1-0 Fransa





Bugün Toulon Kupası yarı final maçında A2 milli takımımızı ve Beşiktaş'ın gençlerini Fransa karşısında izleme fırsatı buldum. Necip Uysal, Furkan Şeker, Erkan Kaş, Berat Çetinkaya ve Emre Güral gibi isimler ilk 11 başladılar. Bunlara eski sözleşmeli futbolcumuz Ali Kuçiği de ekleyebiliriz.


Sahaya 4-2-3-1 şeklinde çıktı ay yıldızlılar, stoperde Kemal Tokak ile Berat Çetinkaya oynadı. Furkan sağ bekte, Emre üçlünün ortasında, Erkan ise solunda forma giydi. Maça iyi başlayan taraf millilerimiz oldu. Kısa süre sonra araya bırakılan pasta defans arkasına koşu yapan Erkan kalecinin hatalı çıkışı sonucu yerde kaldı ve hakem penaltı noktasını gösterdi. Erkan'ın bu sezon kendini geliştirdiği noktalardan birisi de bu defans arkası ani koşuları. Penaltı atışını gole çeviren Tevfik Köse skoru 1-0'a getirince, takım ister istemez frene bastı. O yüzden kalan sürede oyun anlamında çok birşey göremedik millilerden. İlk yarı bitmeden Ali Kuçiğin kaleyi bulmayan şutu dışında da her hangi bir pozisyon bulamadık. Berat'ın zamanlama hatası sonucu gol geldi ama Allah'tan pozisyon ofsayttı. 


İkinci devrede oyun tamamen Fransızların kontrolü halinde geçti. Milli takımda skoru korumayı abartınca nerdeyse kaleyi tutan şut olmadan koca ikinci devrede bitti. A2 hocası Gökhan Keskin'ın yaptığı hamlelerde takımı ileri taşıyamayınca sahada rakibin oyununa mahkum bir takım yansıdı. Maç sonucu şut sayımızın sadece üç ile sınırlı kalmış olması en net analizdir.


Sahada yer alan oyuncularımızı kısaca değerlendirmek adına öncelikle en iyisi diyebileceğim Emre Güral'dan başlayayım. Emre modern bir oyun kurucu özelliklerinin dışında, her iki ayağını kullanabilme ve atletik yapısı ile sahadaki oyuncularımızdan farklılaşan bir kaç kişiden birisiydi. Topu kullanma, pas özellikleri ile yetenekli olduğunu gösterdi. Ama takımın zorlandığı anlarda sorumluluk alıp takımın ileri çıkamamasında yeteri kadar başarılı olamaması da mühim. Doğru pas tercihleri kadar, hareketli bir şekilde de oyun içinde de yer alması gerekirdi. İlerde Tevfik'in ayağında top tutamaması da bunda önemli bir etkendi diyebilirim. Aslında Almanya'da aynı mevkide oynayan Tolgay Arslan,Taner Yalçın gibi çok daha yetenekli ve düşük maliyetli oyuncular var ama tercih bu yönde olmuşsa saygı duymak gerekir. Sonuçta o bölgede uzun süredir bir eksiklik yaşadığımız herkesce bilinen bir gerçek. O açıdan Emre her türlü fayda sağlayacaktır bu yoklukta.


Sağ bekte Furkan Şeker beklediğimden daha aktifti. Geride kalan bir senede oyunun üzerine koymuş olması sevindirici.  Sakin oyun anlayışı ve topu genelde doğru şekilde kullanması onun en büyük artısı. Zaman ilerledikçe de faydalı olacağına inancım tam. Defansif orta sahadan çok sağbekte kalıcı olması hem Beşiktaş hem de milli takımdaki geleceği adına daha önemli. Bu açıdan fizik olarak biraz daha gelişirse, her türlü fayda sağlayacağına eminim. Bence kadroda tutulması bu zor süreçte mantıklı bir tercih olur.


Erkan Kaş'ın Rizespor'daki başarılı performansını milli formaya yansıtmasından çok mutlu oldum. Kendisi topla beraber çabuk hızlanan, çizgiye inip isabetli ortalar açan, defans arkasına ani koşular yapan özel bir futbolcu olma yolunda hızla ilerliyor. 2 sezonluk Bank Asya tecrübesi ona çok katkı sağladı. Umarım yeni sezonda kadroya dahil olur. Ben tam zamanı olduğunu düşünüyorum.


Berat'ı mevkisi itibari ile bir maçın ardından net bir yorum yapmam  mümkün değil ama fizik olarak oldukça diri ve ayağı yere sağlam basan bir futbolcu olduğunu söyleyebilirim. Topu oyuna sokarken yada uzaklaştırırken hatalı tercihleri olsa da, net bir fikir oluşturmak için çok erken. Umarım ondan da gereken fayda alınır.


Necip ise sahada çok göze batmasa da Beşiktaş ile devamlı forma giymenin faydalarını sahaya yansıtıyordu. Fiziki üstünlüğü bariz bir şekilde sahaya yansıyordu. Pek etkili olamasa da görevini başarı ile sergiledi.


Bu arada rakibin bizimkilere nazaran daha genç ve tecrübesiz bir takım olduğu gerçeği unutulmazsa, tabloyu daha net bir şekilde yorumlayabiliriz. Final maçında Meksika karşısında oyuncularımıza ve efsane Gökhan Keskin'e sonsuz başarılar diliyorum. Umarım sakatsız ve kupa ile tamamlarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder