17 Mayıs 2012

Hertha ve Schalke



'Futbol Utancı'

Salı günü oynanan play-out rövanş maçında Fortuna Düsseldorf Hertha’ya zor da olsa elemesini bildi. Bundesliga tarihinde eşine az rastlanır bir olay maça damgasını vurdu. Maç 2-2 sürerken (ilk maçı Fortuna 1-2 kazanmıştı) uzatmalarda Hertha gol arıyordu. Eksik kalmalarına rağmen tam anlamı ile oyunu rakip sahaya yıkmışlardı ki, bir anda maç bitti sanan Fortuna taraftarı sahaya hücum etti. Kısaca yanlış anons kurbanı oldular. Az kalsın maç iptal olacak noktaya geldi ama hakem Wolfgang Stark saha boşaltılınca kalan süreyi oynattı. Kalan iki dakika da gol olmayınca maç 2-2 bitti ve Hertha kümeye düştü.



Maç bitiminden sonra basından öğrendiğimiz kadarıyla ilginç olaylar olmuş. Hakemi darp etmeler, itişmeler, kakışmalar. Bir çok oyuncunun ceza alacağı nerdeyse kesin. En ciddi iddia ise Kobiashvili’nin hakem Stark’a yumruk atması. Hertha maçtan dolayı itirazda bulunmuş, Cuma günü karar verilecek. Ben birşeyin değişeceğini pek sanmıyorum ama Herthalı yetkililier çıkmadık candan ümit kesilmez diye düşünüyorlar anlaşılan.



Bunu yazmaktaki asıl amacım Hertha Berlin ve Schalke 04 gibi takımların aynı ülkemizde olduğu gibi saçma bir şekilde idare ediliyor olması. Bu iki takımda senelerdir yanlış yönetimlerin bedelini ödüyorlar.

Hertha’nın bu seneki performansına bakalım mesela. Sene başında gerekli bütçe verilmeyince, bu takımı üst lige çıkarmayı başaran Markus Babbel bir iki transfer dışında kadrosunu korudu. Ben Hatira ve Tunay Torun dışında ciddi bir hamleleri olmadı. Sezona iyi başladılar ve uzun süre ligi orta sırada götürdüler. Sonra Babbel ile sözleşme uzatmak istediler ama Babbel buna karşı çıktı. Sonra yakından bilindiği üzere görevine son verilip, yerine Eskişehirspor’dan bonservisi ile Michael Skibbe getirildi. Orta sıralarda ilerleyen takım 4 maç üst üste yenilgi alıp dibe doğru yaklaşınca, onu da kovdular. Bizi kurtarsa, kurtarsa Otto Rehhagel kurtarır deyip deneyimli hoca’yı getirdiler takımın başına. O gelince de çok birşeyler değişmedi ve son haftaya kadar düşüş sürdü. Son maçta Babbel’in yeni takımı Hoffenheim’ı 3-1 yenmeleri ve Köln’ün Bayern’e malup olması sayesinde bir anda play-out maçında buldular kendilerini. Sonucunda da kaybedip düştüler.

Benzer bir durum Schalke’de de söz konusu. Bu takımda uzun vade plan yapmak imkansız. Taraftarların ciddi anlamda baskı oluşturması bir yana, yönetimsel anlamda da ciddi beceriksizlikler söz konusu. Mesela 2 sene önce göreve getirdikleri Magath ile ilk senelerinde gayet başarılı bir şekilde ligi ikinci bitirdiler. Ertesi sezon ligde kötü bir duruma düşselerde kupa’yı almayı bildiler. Aynı zamanda da Şampiyonlar liginde onun komutasında çeyrek finale çıktılar. Bu süreçte görevine son verildi ve yerine Ralf Rangnick geldi. O da İnter’i eledi ve Magath’ın takımını yarı finale taşımayı başardı. Ertesi sezon sağlık sorunları sebebi ile işi bıraktı. Gerçi daha önceden onun da görevine son vermişlikleri var.



Kısaca yanlış yönetimlerin bedelini takımların ödemesi sadece bize özel bir durum değil. Avrupa’nın gelir anlamında 10. takımı da olsa yönetim ve idareniz başarılı değilse, sportif başarı da yalan oluyor. Ne diyelim, Hertha’ya ikinci ligde başarılar. Cuma günü bir süpriz karar çıksa dahi, kaçınılmaz son sadece zaman alacaktır! Aynı şekilde Edu ile mutlu sezonlar Schalke!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder