26 Nisan 2012

Bayern Finalde!




İlk maç son dakikada gelen golle 2-1 kazanılmış olsa da Bayern’i deplasmanda oldukça zor bir maç bekliyordu. Mesut’un attığı gol işi bozmuştu. O yüzden herkes gayet temkinliydi. Sonuçta iç sahada sadece Barcelona’ya yenilmişlerdi ve çok yüksek bir gol ortalaması ile oynuyorlardı.

Real Madrid tam da beklendiği gibi başladı maça. Baskıyı her zaman olduğu çok çabuk kurup golleri buldu. Dakika 6’yı gösterdiğinde hakem Kassai bana göre haksız bir şekilde penaltı noktasını gösteriyordu. Topun başına geçen Ronaldo şık bir vuruş ile skoru 1-0’a getirdi. Henüz erken gelen golün şokunu atlatamayan Bayern, Robben ile çok net bir pozisyondan yararlanamadı. Kısa süre sonra 14.dakikada Mesut’un ara pasında kaleci ile baş başa kalan Ronaldo şık bir plase ile skoru 2-0’a getiriyordu. Tekrarında, görülmesi zor olsa da pozisyon ofsayttı.

Bu erken gelen gollerin ardından Real Madrid frene bastı ve Bayern oyununu oynamaya başladı. Üst üste pozisyonlar girmeye başladı. Robben’in ve Gomez’in girdiği pozisyonlardan yararlanamayan Bayern, dakika 27’yi gösterdiğinde sağdan gelen ortada Gomez yerde kalınca, Kassai ikinci kez penaltı noktasını gösterdi. Topun başına Dortmund maçında penaltıyı kaçıran Robben geçti. İyi bir vuruş yaparak maçı 2-1’e getirdi. Maçtan sonra yaptığı açıklamada da Casillas’ı yeterince tanıdığını dile getiriyordu.




Heynckes’in maçtan sonra söylediği gibi Bayernde ilk yarı duygu ve ruh vardı ama Bayern çok dengesizce oynuyordu. İleri çıktıklarında geride dengesizce yakalanıyorlardı. İkinci yarıdaki en büyük fark bu oldu. Bayern daha kontrollü oynamaya başladı. Alaba ileri hamle yaptığında Schweinsteiger yada Gustavo hemen onun yerini kapatmaya geliyordu. Kontrollü oyunları sayesinde oyuna daha hakim oldular. Zaman zaman Real arada bir tehlikeli pozisyonlar yakalasa da, genel anlamda oyun Bayern’in kontrolü altındaydı.

Defansta Badstuber 77.dakikada kenara yakın noktada Benzema’yı kaçırması dışında hatasız bir oyun sergiledi. Boateng ise her zaman oynadığı oyunundan çok daha başarılıydı. Bekler Alaba ve Lahm öncelikli olarak defansif oyuna konsantre olmuşlardı. Lahm yine ortalamasına yakın pas rakamları yakaladı. (%88).


Orta alanda ise Schweinsteiger, Kroos ve Gustavo inanılmaz bir mücadele verdiler. Yeri geldi hücuma çıktılar, yeri geldi stoperlerin boşluklarını doldurdular. Hatalı çıkışlarda dahi bütünlüğü bozmadılar ve hemen birbirlerinin açıklarını kapattılar.







Kanatlarda ise dersine iyi çalışmış Marcelo, Robben’e nerdeyse hiç fırsat tanımadı. Ondan görmeye alışkın olduğumuz, dışa doğru hamle yapıp uzaktan çektiği şutları göremedik. Diğer tarafta ise Ribery, Arbeloa karşısında ciddi anlamda zorlandı. Maç öncesi Ribery’nin başarılı performans göstermesi bekleniyordu. Beklentilerin altında kaldı ve oyundan iyice düşmeye başlayınca 4-3-3’ü bozmamak isteyen Heynckes oyuna Müller’i aldı. Bu sayede Robben, Marcelo’dan kurtulup sola geçecek, Müller’de sağ tarafta oynayacaktı. Kurt hoca’nın bu hamlesi hemen meyvesini verdi ve soldan gelen Alaba’nın pasını, Robben doğrudan Gomez’e yolladı. Malesef Gomez topu ayağına dolayınca golü atamadı. Real’de de Ribery’ye benzer performans gösteren Di Maria yerini Kaka’ya bıraktı. İki takımda temkinli oynamaya devam edince, 90 dakika bu şekilde bitti.

Uzatmalarda ise ibre Real’e dönmeye başladı. Mourinho oyuna Higuain ve Granero’yu aldı. Kaka bu sayede ortaya geçti ama değişen pek birşey olmadı. Uzatmalarda Gustavo çok önceden görmesi gereken sarı’yı gördü ve finalde cezalı duruma düştü. Aynı şekilde Real kontraya çıkarken faul yapan milli stoper Badstuber’de finalde forma giyemeyecekti.

Son 10 dakika ise tam anlamı ile Real’in kontrolünde geçti ama sonuca gidecek pozisyonları yakalayamadılar. Bayern takım halinde iyi savunma yaptı ve 120 dakika bitti. Sonucu penaltı atışları belirleyecekti **.

Kaiser’in de dediği gibi penaltı atmanın yada tutmanın şans işi olduğuna inanmayanlardanım. Düzenli bir şekilde çalışınca, geliştirilebilir olduğunu düşünürüm. Burda başka birşeye değinmek istiyorum. Bayern’in bu sezon yaptığı en doğru hamle Neuer transferi olmuştur. Schalke’den olaylı bir şekilde gelmiş, taraftarlar en başından beri istememiş hatta Bayern tarihinde görülmemiş bir tepki vermişlerdir. KOAN NEUER!*. Neuer buna rağmen bütün sezon mükemmel bir performans sergilemiş, 49 maçın 21 tanesinde gol yememiştir. Burada Van Gaal ile geçen sezon kaleci transferi konusunda ciddi anlamda papaz olan Hoennes’i tekrar tebrik etmek gerekir. Bugün Bayern finalde ise Neuer’in payı büyük. 

                                  Neuer, sen misafirsin ve misafir kalacaksın!


Penaltı atıcıları belirlenirken Robben atmak istemedi. Bazen büyük futbolcu olmak, gerektiği yerde geride durmayı gerektirir. Tam tersi örneğini Ronaldo’da gördük. Maç sonrası Neuer çok önemli birşeyden bahsetti. ‘Normalde Ronaldo devamlı sağ alt köşeye vuruyor, maç içinde ters köşeye vurdu. Bu sefer oraya atacağını tahmin ettim ve tuttum.’ İşte böyle ince detaylar belirliyor kritik maçların neticesini. Hatta daha pekiştirmek adına Schweinsteiger ile devam edelim ‘ Daha önce oynadığımız hazırlık turnuvasında sağa vurmuştum, hatırlıyordur diye düşündüm ve sola vurdum, gol oldu.’ 




Sonuçta Bayern turu atladı ve 19 Mayıs’ta kendi evinde en büyük olma adına Chelsea ile karşılacak. Bayern motive, Bayern istekli bakalım finalde ne olacak.

* Hikaye çok eskiye dayanıyor. Sene 2001 Bayern ile Schalke şampiyonluk yarışında son haftaya kadar başa baş gitmektedir. Bayern 62 Schalke ise 59 puandadır. Averjada üstünlük Schalke’ye aittir. Schalke maçı kazanır ama Bayern için işler kötü gitmektedir. Hamburg karşısında 1-0 yenik durumdadır. Dakika 90’da gelen gol ile Bayern beraberliği yakalayarak şampiyon olur ve Titan lakaplı Oliver Kahn sevincini korner köşesindeki bayrağı sökerek, yerde göz yaşları içinde sevincini kutlar. Seneler 2009’u gösterdiğinde Schalke ile Bayern kupa finalinde karşılaşırlar. Maçı Halil Altıntop’un golüyle 1-0 Schalke kazanır. Kahn’ın sevincinin aynısını bu sefer Neuer yapar. Dolayısı ile sene başında yapılan bu transfere taraftar tepkilidir ve Kein (Koan= Bavyera lehçesi) Neuer yani Neuer’i istemiyoruz diye tepkisini koyar. Bayern taraftarının tavrı eskisi kadar sert olmasa da hala aynı.


** Bayern Avrupa arenasında penaltılara kaldığı 4 maçı da kazandı


*** Şampiyonlar Liginde ilk defa ev sahibi bir takım, kendi stadında final maçı oynayacak.


1 yorum: