19 Nisan 2012

Üyelik


Bugünlerde ciddi anlamda Beşiktaş üyelik yapısının gözden geçirildiği bir dönemi yaşıyoruz. Mevcut yapının aksadığı, hatta işlevsiz hale geldiği gerçeği net bir şekilde görülüyor. Tam da bu sırada imdadımıza yeni yönetimimiz yetişti. Mevcut yapıyı değiştirmek, tekrardan kulübe faydalı bir yapıyı sağlamak için gerekli çalışmaları başlatma gayretlerini heyecanla takip ediyorum.

Bu süreçte önemli olan öncelikle sorunların,aksayan noktaların tespiti olmalıdır. Üye yapımızı incelediğimizde 22.000’den fazla üye’ye sahibiz. Tablo diğer İstanbul takımlarında da farklı değil. Galatasaray’da bu rakam 8.750, Fenerbahçe’de ise net rakamlar bilinmezken Mayıs ayındaki seçimlerde 12.000 kişi’nin oy kullanma hakkı olduğunu biliyoruz. Bu rakam milyonlarca taraftarı olan, şehir takımından çok, ülke takımı olmayı başarmış takımlar için inanılmaz derecede az bir sayıdır.

Daha netleştirmek adına örnek vermek istiyorum. Mesela Bundesliga’daki bazı rakamlar şu şekilde; (03.2011)

1. FC Bayern München 156.757
2. Schalke 04 87.000
3. Hamburger SV 68.000
4. 1.FC Köln 51.500
5. VfB Stuttgart 46.800
6. Borussia Mönchengladbach 43.299
7. Werder Bremen 39.000
8. Borussia Dortmund 37.600

Çok açık ve net bir şekilde görüldüğü üzere rakamlar bizimkilerin çok üstünde. Oysa bu takımların çoğu gücünü sadece kendi şehirlerinden alıyor. Taraftar kitlesi olarak bizim takımlarımızdan rakamsal anlamda çok gerideler. Bu kadar fark olmasında, aradaki yaşam standart farkı gibi faktörler akla gelebilir. Ama daha detaylı bir şekilde incelendiğinde ortaya çıkan tablo çok daha önemli. Örnek vermek gerekirse Bayern kulübüne üye olmak için bir seferlik alınan ücret sadece 3€. Bu rakam Schalke’de 5€. Diğerlerinde de durum farklı değil.



Peki Türkiyede durum nasıl? Kulübün üyesi olmak isteyen bir Beşiktaşlı’nın ödemesi gereken miktar 2000TL, bir Galatasaraylı ya da Fenerbahçeli’nin 10.000TL, Trabzonlu’nun ise 500TL. İndirimli üyeliklerde bile en ucuz rakam 1000TL. Görüldüğü üzere rakamlar ülke şartları göz önüne alındığında, üye olmak sadece maddi durumu güçlü kesime hitap ediyor. Beşiktaş özelinde değerlendirirsek mottosu ‘Halkın Takımı’ olan bir taraftar yapısına oldukça ters bir durum söz konusu.

Senelik aidatları incelediğimizde ise durum biraz daha farklı. Mesela Bayern’in yaş kategorilerıne göre bir uygulaması var. 18 yaşından küçükler ve emekliler 30€ öderken, 25 yaşını doldurmamış olanlar 40€, diğer üyeler ise 60€ ödüyor. Schalke’de ise 5 farklı yaş kategorisine ayrılmış. 0-6 yaş senelik 3€,7-17 yaş senelik 12€, 18-29 yaş senelik 25€, 30-60 yaş senelik 50€, 61 ve üstü 35€ şeklinde. 1.FC Köln’ü incelediğimizde ise yetişkinler 92€, 12-17 yaş arası 42€, öğrenci,emekli ve engelliler için ise 46€.

Peki aidatlarda durum ne? Beşiktaş’ın senelik 50 TL. Rakipleri Galatasaray’ın 100,Fenerbahçe’in 50 ve Trabzonspor’un ise 60TL. Burada ortaya çıkan rakamlar ise karşılaştırıldığında biraz düşük kalıyor.  

Aradaki bir başka fark ise üyeliklerin getirisi. Mesela bir Köln takımının üyesi kombinede indirim, maçlarda biletlere öncelikli sahip olma, storelardan yaptığı alış-verişlerde %10 indirim, alış-veriş katalogları (storelarda satılan ürünler) ve kulüp dergilerine ücretsiz sahip olma, stadyumdaki restorantlarda indirim gibi haklara sahip. Diğer kulüplerde de benzer örnekler göze çarpıyor. Maç biletlerini daha ucuza alma, her yeni üye’ye üzerinde ismi yazılı olan taraftar atkısı vs. Bizde ise üye olmanın kulübe bağlılık dışında hiç bir cazibesi yok.

Bir başka ilgi çekici nokta ise üyeliklerin bazı kulüplerde ayrıştırılması. Kulüpler mevcut tesislerini kullanmak isteyen üyelerine bu imkanı tanıyor. Aynı bir spor işletmesi gibi basket salonunu,atletizm salonunu değerlendiriyor. Buradan aldığı ekstra gelirlerle bütçesini güçlendiriyor. Benzer bir uygulamayı yapmak için tesis sahibi olmak gerekemez aslında. Beşiktaş gibi büyük bir marka ile çalışmak isteyecek bir çok spor tesisi bulunabilir. Mesela her hangi bir Fitness Salon zinciri ile anlaşma sağlanabilir ve üyelere ayrıcalık tanınabilir.

Bu veriler ışığında bir değerlendirme yaptığımızda yeni üyelerden bir seferlik alınan 2000TL’nin ciddi anlamda ülke standartlarına çekilmesi (bana göre 150-200TL) ve 100.000 üye’ye ulaşmanın yolları hedeflenmelidir. Oy kullanma hakkı içinde yeni bir düzenleme yapılabilir. Aidatlarda ise artış kaçınılmazdır ama bunu yukarda vermiş olduğum örneklerle cazip hale getirmekte şarttır. Basit bir hesapla 100.000 kişiden alınan 250TL ile elde edilecek senelik 25.000.000TL, 20.000 kişiden alınacak 1.000.000TL ile kıyaslanamayacak kadar değerlidir. Mevcut sistemle bir fayda sağlanmayacağı çok açık ve net. Ciddi anlamda bir düzeltme yapılmazsa, rakamı buralara taşımak zor.
Üyelere kredi imkanı tanımakta önemli bir ayrıntı. Malum ülkemizde kredi kartı kullanımı oldukça yüksek ve insanlar tüketimlerinin çoğunu kredi kartları ile yapıyorlar. Şu an 2-4 taksit yapılıyor ama bunu en azından 6-8  taksit ile kolaylaştırmak mümkün olmalı. Aidatlar arttığında da aynı uygulama orda da geçerli olmalı.

Son olarak her anlamı ile dünya futbolunun model takımı olması gereken FC Barcelona’ya bakalım. 1953 yılında 27.000 üye’ye sahipken, 2010 yılında yapılan seçimde oy kullanan kişi sayısı 118.665’di. Barcelona’ya üye olmanın bedeli 124,50€.


6 yorum:

  1. Başlı başına büyük bir ekip işi ile halledilmesi lazım bu konunun.

    Yatırım böyle yapılmalı.

    Ülke olarak aklımız bin türlü hinliğe çalıştığı için böyle şeylere kafa yormuyoruz.

    Bu konuyu yönetimden dillendiren var mı acaba ?

    YanıtlaSil
  2. Adnan Dalgakıran'a ulaşılmış gördüğüm kadarıyla :)

    Hadi bakalım takipteyiz. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Twitter üzerinden yöneticilerimize ilettim. Sayin Adnan Dalgakiran begendigini dile getirdi. Benzer düsünceler tasidigimizi söyledi.
    Bekliyoruz sayin Livaoglu :)

    YanıtlaSil
  4. Oy kullanma hakkında ne gibi bir düzenleme yapılabilir bunu biraz daha açabilir misin Ersin abi? Yani üye olan herkes yine oy kullanamasın mı?

    YanıtlaSil
  5. @tEchn1cSs
    Bunu sürece yaymak gerek diye düsünüyorum. Kisa vadede bunu kendi cikarlari icin kullanabilen insanlar olacaktir.Bunun önüne gecmek adina 2-3 yil gibi bir yönetim dönemi boyunca, bu hak verilmezse bunu engellemis oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gerçekleşir bu proje çünkü bence Beşiktaş'ın geleceği için çok önemli, kongre yapısını sağlamlaştırmadan attığımız her adım boşa kürek çekmek bana göre.

      Sil