24 Nisan 2012

Bundesliga'nın Pas Ustaları




whoscored sitesi güzel bir çalışma yapmış. Bundesliga’nın maç başına en başarılı pas yapan oyuncuları ile en çok kilit pas kullanan oyuncularını listelemiş. Olumlu pas kullanlar genelde tahmin edilen isimler.

Hamburg’un defansif orta sahası Jarolim %92 ile birinci sırada. Görevi itibari ile bu rakamlar çok anlam ifade etmese de, Hamburg’un kaptanı’nın işini en iyi yapan oyunculardan birisi olduğu gerçeği çok net bir şekilde görülüyor. 

Listedeki çoğu oyuncu defansif orta saha ve stoperlerden oluşuyor, bir isim hariç. Philip Lahm! Bayern’in ve Alman milli takımının kaptanı %90.3 ile listede 3.sırada. Bir başka başarılı bek ise Bayern’den Rafinha. Onun oranı ise %88.5. Bek oyuncularına göre bu rakamlar inanılmaz başarılı.

Dikkat çeken bir başka olay ise şampiyon Dortmund’dan 1 tane oyuncu olmaması. Bunda Dortmund’un oyun anlayışının sebep olduğunu düşünüyorum. Dortmund ayağa pasla atak oluşturmaktan çok,  doğrudan sonuca gitmeyi felsefe edinmiş bir futbol anlayışına sahip. Bu durum daha riskli olduğu için listede yer almadıklarını düşünüyorum.

Kilit paslarda ise zirvede Jefferson Farfan var. Schalke’nin Perulu yıldızı maç başına 2.7 kilit pas ile Gladbachlı Arango ile Stuttgart’lı Hajnal’ın az farkla önünde. Arango bu sezon Lucien Favre ile beraber Gladbach’ta çok başarılı bir sezon geçirdi. Reus (2.3) ve Hanke ile beraber takımın üst sıralara tırmanmasında büyük rol aldı. Ribbery ve Robben’in performansları geçen sezonlardan çok farklı değil.

Son olarak milli futbolcumuz Gökhan Töre’yi görüyoruz. Bundesliga’daki ilk sezonunda takımı adına işler kötü gitmesine rağmen maç başı 2 kilit pas ortalaması ile oldukça başarılı. Başta Rus takımları olmak üzere bir çok takımın transfer listesine girmiş olması da şaşırtmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder