4 Nisan 2012

Beşiktaş'ın Temel Sorunları

Beşiktaş´in saha içinde 3 tane temel sorunu var. Bunlardan bağımsız bir de kadro yapısı ile ilgili sorunu var.

Nedir bunlar?

1-Beşiktaş´in pasör eksikliği

Beşiktaş orta alanında forma giyen oyuncular bariz bir şekilde pas kullanma açısından oldukca yetersiz oyunculardan oluşuyor. Bu kalabalik bölgede bu işi çok iyi yapan Fernandes hariç. Malesef Veli-Necip-Ernst aldıkları topları ofansif anlamda kullanamadıklari için vasat bir oyun kurgusu oluşuyor. Bu paslara bağlı oyunda yer alan açık oyuncular Quaresma ve Simao´nun da etkilenmesi çok normal. Çünkü çizgi oyuncusu arkasında iyi pasörler olmadıkça koca bir hiçtir. İstedigi kadar yetenekli olsun, gereken paslar gelmedikçe ilerlemek mümkün değil.
Devre arasında özellikle M.Erdoğan yada Tolgay Arslan´ın alınmasını ısrarla istemiştim (yakın zamanda kendisi hakkında da yazı yazacağım) , çünkü bu sorun Beşiktas´in temel sorunu. Bir dönem fazlalıktan Tümer ile Sergen, Ahmet Hassan beraber oynar mı durumlarından bugünlere geldi Beşiktaş.
Bu sebepten dolayı kolay görünen maçlarda inanilmaz puan kayıpları yaşamak kaçınılmazdır. (Samsunspor-Ankaragücü-Mersin İdman Yurdu gibi) Mevcut yapıda bu orta alandaki 3.oyuncu tamamen gereksiz bir kalabalık oluşturmakta ve sadece defansif görev yapan oyunculara defansif anlamda katkidan başka oyun içinde hiç bir destek verememektedir. Daha detaylı incelendiğinde şu ana kadar Veli: 41 maç 2 gol, Necip: 43 maç 0 gol, Ernst: 37 maç 2 gol. Hepsini toplayalim ortalama 40 maç 2 gol. Tablo gayet net!


2- Besiktas´in bek sorunsalı

Besiktas futbol takımında tarihini hatirlayamamakla beraber sağda Recep, solda da Münch´den sonra ciddi anlamda kaliteli bek göremedik. Hilbert ile bir nevi sağ tarafı toparlamış olsakta bariz şekilde bunun eksikliğini yaşıyor Beşiktaş.
Teknik direktör Carvalhal‘ in bekleri ofansif kullanmama sevdasıda büyük bir sorun teşkil ediyordu ama yine de eldeki oyuncuların hiç biri Beşiktaş gibi bir takımın bek pozisyonunda oynayacak isimler değiller. Defansif anlamda da ofansif anlamda da ciddi sorunları var. Ve masa başında rakip takımın teknik direktörlerinin yumuşak karnı olarak gördüğü noktalarımız buralar malesef. Yerli isimlerle buralara yapılacak takviye pek mümkün gözükmüyorsa, yabanci transfere bence Beşiktaş beklerinden başlamalıdır.

3- Besiktas´in golcü sorunsalı

Beşiktaş futbol takımında çok uzun süredir ciddi anlamda bir golcü eksikliği vardır. Dönem dönem parlayan isimler olmuşsa da (Carew,Bobo gibi) gerçek anlamda bu yükü taşıyacak isimler malesef uzun senelerdir bulunamamıştır. Geçtiğimiz dönemlere göre eldeki oyuncular daha iyi gözüksede oyun sistemine uygunluk konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır.
Nedir bunlar? 4-3-3 oynayan bir takimin ofansif uç oyuncusunun sisteme uygun olmayışı. Buna benzer sorunları Bayern başta olmak üzere bir çok takım yaşadı. Burada aklıma Thomas Schaaf’ ın Almeida ile ilgili söylediği ‘ Çift forvet düzeninde inanılmaz katkıları olan önemli bir oyucumdu’ dediği Almeida Beşiktaşta nerdeyse hiç çift forvet oynamadı. Yedegi olan diger oyuncu Mustafa Pektemeğin fiziksel anlamdaki eksiklikleri ve tecrübesizliği. Bu sebeplerden ötürü Beşiktaş´in gol yollarındaki sorunları geçmez, geçemez. Beşiktaş´in mevcut sisteminde tek forvet meziyetleri olan bir oyuncuya yada farklı bir sistem anlayışına ihtiyacı vardır.


* Beşiktaş´ın bu sorunlardan bağımsız futbolcu piramidindeki sorunları;

Futbol takımlarında prensip olarak bir piramit felsefesi olmasi lazımdır. Bu nedir?
Futbol takımları 4 tip oyuncu grubundan oluşmalıdır.

1. Kaliteli yabancı oyuncular: Takımı her türlü rakibe karşı ileri taşıyacak, zorlu maçlarda sırtlayacak yetenekli oyuncu profilleri. ( Bu gruba Quaresma-Fernandes-Sivok-Ernst dahil edilebilir)

2. Kaliteli yerli oyuncular: Uluslararası tecrübeye sahip, yaşı ve yeteneği ile takımın temel parçalarından olmuş, güven veren oyuncu profilleri. ( Bu gruba bence sadece Egemen dahildir)

3. Gelecek vaad eden yabancı oyuncular: Her takımı ileri taşıyacak, potansiyeli olan genç futbolcuları olmalıdır. Mevcut oyuncu ve ülke karakterinin barındırmadığı yetenekler sebebi ile bu oyuncuların mevki ve meziyetleri ülkeden ülkeye farklılık gözetebilir. Mesela Almanya´da yabancı 10 numara yada forvet oyuncu tercihi gibi. Beşiktaş özünde incelersek, yetenekli ofansif orta saha yada kanat forvetler olabilir bu isimler. Bu gruba kısmen Alves-Bebe eklenebilir.

4. Gelecek vaad eden yerli oyuncular: Bu tip oyuncu profilleri ise o takımın gelecek adına iskeletini oluşturacak oyunculardan oluşmalıdır. Mevkileri çok önemli değildir. Her mevki olabilir. Uzun vade üzerinde çalısmak ve sabırlı olmak gerekir.  Bu gruba Muhammet, Necip, Cenk, Pektemek rahatlıkla dahil edilir.

Ve temel sorun olan bu konuda bu 4 grubada dahil olamayacak Ekrem,Holosko,Aurelio vb. oyuncularin çokluğudur Beşiktaş´ın bir başka sorunu.

1 yorum:

  1. 1-Beşiktaş´in pasör eksikliği

    Katılmamak elde değil.
    Birbirine uzak oynayıp sorumluluk almayan, stopere pas vermeyi, yan top oynayıp, top ayağından çıkınca elini beline götürüp beklemek yerine, pas verdiği alan doğru üçgeni daraltıp tekrar top almak için uğraşmayan bir ortasaha ile bu zor.

    Top ne zaman ki Fernandes'e geliyor herkes -serbest vuruşlarda komple defans arkasına sürü halinde koşan futbol anlayışından kurtulmak lazım- doldur boşalt futbolunun bir başka adı bu. Yanlış.

    2- Besiktas´in bek sorunsalı

    Kanat beklerimizin kalitesi çok önemli.
    Stoper'den yana sıkıntımız olduğunu sanmıyorum.

    3- Besiktas´in golcü sorunsalı

    Diyecek fazla birşey yok. Tek forvet oynayacaksan orta saha adamların direk hücumu düşünmeli. Biz de o yok.

    YanıtlaSil