13 Nisan 2012

Fair Play


11 Freunde dergisi, geçen hafta St.Pauli- Union Berlin maçında çok kritik bir golü eli ile attığını dile getiren Ebbers Sepp Blatter’den tebriği alınca unutulmaz fair play davranışlardan bir derleme yapmış. Listeye göz attığımızda 96 şampiyonasından Alpay Özalan’ın Vlaoviç’i düşürmemesi de unutulmamış ve dört numarada yerini almış.
1.Ján Popluhár : 1962 Dünya kupasında Pele’yi savunmakla görevli Popluhár oyun içerisinde Pele’yi düşürür ama hakem oyunu devam ettirir. Ama Popluhár topu alıp devam etmek yerine, hakemin yanına gider ve Pele için oyunun durmasını ister.
2.Włodzimierz Lubański: 72 Berlin Olimpiyat şampiyonu Polonya takımın bir parçası olan Lubański, 1977’deki turnuvada Danimarka’ya karşı oynanan maçta kaleci ile baş başa kalır. Kaleci can havli ile Lubańskinin ayaklarına atlar, istese sıyrılıp golü atabilecek durumdadır ama Lubański ayağını çeker ve kalecinin sakatlanmasını engeller.
3.Frank Ordenewitz:  1988 senesinde oynanan 1.FC Köln-Werder Bremen maçında Köln maçı 1-0’a getirir, ardından ikinci golü ararken ceza sahasında Ordenewitz topa elle müdahele eder. Hakeme yoğun itiraz eden Kölnlü oyunculardan bunalan hakem sorunu çözmek adına Ordenewitz’e sorar ve o da elle oynadığını dile getirir. Gerçi Bremen şampiyonluğu garantilemiştir, o açıdan bu olay çok sorun yaşatmamıştır.
4.Arsene Wenger : 1999 senesinde Arsenal FA Cup’ta Sheffield United ile karşılaşır. Maç 1-1 devam ederken Sheffield’li oyuncu sakatlanır. Dolayısı ile takım arkadaşları topu dışarı atarlar. Bu sırada oyuna yeni giren Kanu durumdan habersiz, arkadaşının rakibe vermesi için attığı topu alır ve kaleye doğru ilerler. Onunla beraber koşan Overmars’a topu çıkarır ve skoru 2-1’e taşırlar. Maç sonrası durumdan rahatsız olan Arsene Wenger maçın tekrarlanmasını ister ve maç federasyon tarafından tekrar oynanır. Maç’ı yine 2-1 kazanır Arsenal ama fair play’e uygun bir şekilde.
5. Paolo di Canio : Senelerce Lazio gibi aşırı sağcı taraftarın tribünlere hakim olduğu bir takımda sembol oyuncu olmuş di Canio’dan gerçeği söylemek gerekirse çok az kişi böyle bir davranış beklerdi. West Ham forması giydiği dönemlerde Everton maçında, ani gelişen West Ham atağında Everton kalecisi yerde kalır. West Ham’lı oyuncular devam ederler. Yapılan orta di Canio’ya gelir ama o topu eline alıp kaleciye yönelir.

6.Miroslav Klose : 2004/05 sezonunda Werder Bremen – Arminia Bielefeld ile karşılaşır.  Klose ceza sahasında düşer ve hakem Fandel penaltı noktasını gösterir. Bielefeld’li oyuncular itiraz ederler, bu sırada Klose hakemin yanına gider ve penaltı olmadığını dile getirir.
7.Franco di Greci : Alman amatör küme maçlarında yaşanan hadiselerde yok değil. TuS Gutenberg ve FV Hochstätten maçında hakem FV Hochstätten’ e penaltı verir. Gutenberg’li iki oyuncu bir biri ile çarpışmıştır oysa. Topun başına geçen di Greci, topu korner bayrağına doğru vurur.
8.Bastian Schweinsteiger: Geçen sezon Stuttgart ile Bayern arasında oynanan kupa maçında Bayern 3-2 öndedir. Orta alanda Boulahrouz, Schweinsteiger’i düşürür. Hakem ikinci sarıdan Boulahrouz’u oyundan atar. Schweinsteiger hakem’e gider ve aslında faul’un doğru olduğunu ama sarılık bir müdahelenin söz konusu olmadığını ifade eder. Hakem kararında değişikliğe gitmez ve maç 6-3 Bayern’in galibiyeti ile biter.
9.Gerald Asamoah : Yine geride bıraktığımız sezonda St.Pauli ile Hannover 96 karşılaşmaktadır. Maç 0-0 devam ederken, hakem St.Pauli lehine aut yerine korner kararı verir. Olayın içindeki Asamoah durumu hakemle paylaşır ve oyun kaleci vuruşu ile tekrar başlar. Maçı son dakikalarda Hannover 1-0 kazanır. Asamoah sene sonu Fair Play ödülüne layık görülür.
Bizim ülkemizde de buna benzer güzellikler olmuyor değil. Mesela Rüştü’nün ‘ Hocam top benden çıktı‘ diyerek hakemi uyarması (hakem kararını değiştirmese de) yada en taze örneği Çanakkale Dardanel – Erzurum Belediye maçı. 11 Freunde ekibi bu olaydan haberdar olsa ilk 10’a dahil ederdi mutlaka. Gerçi bir benzeri Ajax maçında da olmuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder