14 Nisan 2012

Beşiktaş - Galatasaray

Yarın Beşiktaş - Galatasaray derbisi ile Süper final başlıyor. 34 haftalık periyodu lider bitiren Galatasaray en yakın takipçisi Fenerbahçe’nin 5, Beşiktaş ve Trabzonspor’un 11 puan önünde ciddi anlamda şampiyonluğun favorisi. Beşiktaş ve Trabzonspor’un ilk etaptaki hedefleri Şampiyonlar Ligi vizesi gibi görünüyor. İlk iki hafta sonunda bu hedef 3. olma yarışına da dönebilir. O açıdan içerdeki Galatasaray ve hemen ardından oynanacak deplasmandaki Trabzonspor maçları kalan maçların formalite olmaması ve hedefler adına çok önemli.
Galatasaray’da Melo ve Riera’nın affedilmesi sebebi ile yarın Melo tekrardan sahada olacak. Fatih Terim sene başında lige 4-3-3 ile başlamış ama kaybedilen puanların ardından sistemde değişikliğe gitmişti ve 4-4-1-1’e dönmüştü. Bu sürecin ardından Galatasarayda işler düzelmeye başladı.  Zaman içinde de en uygun onbirini oluşturdu.
Muhtemel kadro: Muslera-Eboue-Semih-Ujfalusi-Hakan-Engin-Melo-Selçuk-Aydın-Necati-Elmander  
Belki Aydın yerine Riera’yı tercih edebilir ama genel hatları ile sahaya çıkacak kadro bu. Emre Çolak dışında görmeye alıştığımız 11 ile mücadele edecek.
Beşiktaş’ta ise durum farklı. Tayfur Havutçu ile yeni bir başlangıç yapan Beşiktaş’ın kaybedeceği bir şey yok. Geçen hafta ve dün yapılan ödemelerden sonra takımdan beklenen tek şey kalitelerini sahaya yansıtmaları.
Kadroya dönersek, uzun bir aradan sonra İsmail tekrardan sahada olacak. Beşiktaş’ın en çok yokluğunu arayacağı isim cezalı Egemen olacaktır. Orta alanda bu sezon harika bir performans sergileyen Fernandes ise ilk defa derbide forma giyebilecek. Beşiktaş iki Galatasaray derbisinde de orta alanda onun yokluğunu ciddi anlamda hissetmişti. Kalede Cenk sakat, forma Rüştü’nün. Almeida ise cezalı bir başka isim.
Galatasaray’ın son 16 sezonda İnönü’de Beşiktaş’ı sadece bir kez yenmiş olması,deplasman takımlarının bu sezon İstanbul derbilerinde galibiyet alamaması, her ne kadar Beşiktaş adına olumlu gözüküyor olsa da son 12 haftada sadece iki galibiyet almış olması yinede endişe veriyor.
Kilit Oyuncular
Beşiktaş’ta Manuel Fernandes takımın sahada rakibe baskı yaratması adına kilit oyuncu olacaktır. Bu sezon yaptığı asistler ve saha içi liderliği ile ilk derbisinin vereceği motivasyonla ne kadar etkili olabilecek, merakla bekliyoruz. Bir diğer kritik isim ise Ricardo Quaresma. Deplasmandaki maçta Beşiktaş, takım halinde kötü oynamasına rağmen atılan iki golde de yaptığı katkı ve genel derbi performansı ile kara kartalın bir başka silahı olacak. Mustafa Pektemek ise gol yollarındaki tek umut olacak. Yedek kulübesinden pek katkı alamayacak olduğunu düşündüğüm Beşiktaşın süre daralmadan maçı eline alması, ona bağlı.
Galatasaray’da ise derbilerde attığı 5 gol ile öncelikli isim kesinlikle Elmander. Bitmek bilmeyen enerjisi, defansın dengesini bozan oyun yapısı ile özellikle dikkat edilmesi gereken bir oyuncu. Diğer önemli isim ise orta alanda bu sezon takımını ayakta tutan Selçuk İnan. Normal sezonda 11 gol 12 asist ile takımına inanılmaz katkı verdi. Kullandığı duran toplar ve defans arkasına attığı isabetli paslar ile ciddi bir tehlike olacak. Beşiktaş'ın aksine yedek kulübesinde hazır bekleyen Milan Baros'ta maçın gidişatına göre tehlikeli olabilir.
Zaaflar
Beşiktaş’ın en büyük zaafı, sene başından beri yaşadığı kaos ve sistemsizlik. Dolayısı ile zaman zaman saha içinde iyi işler yapsa da sorunları hala devam ediyor. Beşiktaş orta alandan oyun içinde çok katkı alamadığı için ilerde uzun süreli baskı kurmakta zorlanacaktır. O yüzden gole gitmek kolay olmayacaktır. Defansta Egemen’in olmayışı ve defansın Sivok ile Toraman’a emanet edilmesi ister istemez dengeyi bozabilir.
Galatasaray’da ise sol çizgi de Engin Baytar ve Hakan Balta defansif anlamda ciddi problem yaşıyorlar. Hakan çok ileri çıkmasa da Engin yeterince geriye gelemiyor. O açıdan Hilbert ve Quaresma ciddi bir tehlike yaratabilir. Toraman ve Quaresma’nın TT Arena’daki performansları bunun en güzel örneği. Aynı şekilde sağda Eboue ofansif anlamda etkili de olsa Emre Çolağın yokluğu yerine kim oynarsa oynasın etkisini gösterecektir. Beşiktaş orta alanda Selçuğun topla rahat buluşmasını engellerse, Galatasaray aynı Kadıköy deplasmanında olduğu gibi bocalayabilir.
Muhtemel kadro


4 yorum:

  1. Top kanat oyuncularına rakip kaleye ne kadar yakın mesafede verilirse o kadar iyi.

    Yoksa defanstan topu alıp bu şekilde ilerlemeye kalkılırsa sonuç alınamaz.

    Kanat oyuncuları daha çok orta alanı düşünerek Fernandes'e yakın oynarsa çok güzel olur.

    Rakibin kanat zaafından bu şekilde yararlanabiliriz ancak.

    YanıtlaSil
  2. İsmail ve Hilbert'in sahada olacak olması,bunu uygulamanın çok zor kılmaz diye düşünüyorum.

    Orta üçlü de çok önemli. Fernandes-Ernst-Veli çok iyi oynarlarsa Galatasaray ortadan ikiye ayrılır.Oyunu istediğimiz gibi yönetebiliriz.

    YanıtlaSil
  3. Yağmur sahayı oynanmayacak hale getirmeseydi çok güzel olacaktı bu akşam.

    Zemin tam istediğimiz gibiydi :(

    Vur dedik öldürdü Mevlam :)

    YanıtlaSil
  4. Bunda da vardır bir hayır. Fenerbahçe'nin olası puan kaybından sonra oyuncuların motivasyonu artabilir. Bakalım bu akşam ne olacak?

    YanıtlaSil